رییس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد: در یک سال گذشته بیش از سه میلیارد دلار تهاتر کالایی در همه حوزهها انجام شده است. در ادامه این خبر با مجله هزاره همراه شوید.
تهاتر کالایی ۳ میلیارد دلاری در سال ۱۴۰۰
علیرضا پیمان پاک، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، ضمن اشاره به اینکه فقط به اعطای مجوز تهاتر اکتشاف نشد، بیان کرد: در کنار آن زیرساخت های تهاتر با کشورهایی مانند پاکستان، ترکیه، روسیه، صربستان، هند و چین ایجاد شد.
رئیس سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: در ارتباط با استفاده از ابزارهای جدید فعالیت مانند پلتفرم هایی که بر پایه بلاک چین هستند که بتوانند قراردادهای هوشمند را پیاده سازی کنند، همچنین استفاده از رمز ارزها در حوزه واردات بر اساس رمز ارزهای قانونی استخراج شده داخلی، اقدامات خوبی در سال ۱۴۰۰ انجام گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در استفاده از رمز ارزها در فضای بینالملل برای دور زدن تحریم ها اقدامات بسیاری تا به امروز، از سوی وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت صورت گرفته است.
پیمان پاک ادامه داد: در نخستین گام هوشمند سازی، نقشه راه توسعه تجارت کشور ترسیم شده است.
علاوه بر این، در این زمینه آرش علوی، عضو کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران، در ارتباط با آمار ارائه شده درباره تهاتر کالا در ایران در یک سال گذشته می گوید: رقم تهاتر کالایی ۳ میلیارد دلار، نشان می دهد که این میزان از تهاتر در چهار گروه کالایی عمده صورت گرفته است: میعانات گازی و مشتقات آن، پتروشیمی و فلزات. در کل میزان صادرات ایران، سهم بخش های دیگر کالایی عدد بالایی نیست که بخواهیم بگوییم از این عدد ۳ میلیارد دلار هم تهاتر انجام شده است.
تاریخچه طرح تهاتر کالایی در کشور
طرح تهاتر کالا در کشور از سال ۱۳۹۷ و با تشدید تحریم های ایران کلید خورد. در آن زمان دولت وقت در گام نخست قوانین سختگیرانه ای برای رفع تعهدات ارزی فعالان اقتصادی پیش بینی کرده بود. اما پس از مدتی برای سرعت گرفتن جریان صادرات و تامین مواد اولیه مورد نیاز داخل، در سامانه ثبت سفارش، امکان ورود کالا برمبنای تهاتر در کنار واردات در مقابل صادرات، ارز نیما و ارز اشخاص باز شد.
در آن زمان تهاتر فولاد از سوی ایمیدرو در دستور کار قرار گرفته بود. بنابراین از سال ۱۳۹۸ تهاتر فولاد شروع شد؛ در اوایل سال 1400 هم پتروشیمی ها مجور تهاتر را دریافت کردند. بررسی ها نشان می دهد در سال های ۹۸ تا ۹۹ ارزش تهاتر فولاد بیش از ۳ میلیارد دلار بوده است. در سال ۹۹ در دوره وزارت علیرضا رزم حسینی بر صمت به صورت محدود قطعات لوازم خانگی و قطعات خودرو نیز در قالب تهاتر وارد کشور می شد. این روزها دامنه تهاتر کالا در کشورمان گسترش بیشتری پیدا کرده است و حجم و نوع کالاها در این زمینه بیشتر شده است. بنابراین تهاتر تقریبا در هر زمینه ای انجام می شود.